• Yayınlarımız Dergiler

Dergiler

İklim Değişikliği Ve Tarım Çalıştayı Gerçekleştirildi (06 Temmuz 2021 Saat:13:30-17:30)
İklim Değişikliği ve Tarım:Etkiler ve Uygulama Önerileri (Dr. Melike Kuş) İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIM (Prof.Dr.İlkay Dellal)
Detaylı Bilgi
Ulusal İstihdam Stratejisi
İstihdam, ekonomik gelişmenin ve toplumsal kalkınmanın önemli bir belirleyicisi olup sektörlerin performansını, büyüme dinamiklerini, teknolojik gelişmeleri, ekonominin araştırma geliştirme (AR-GE) ve yenilik potansiyelini, dolayısıyla rekabet gücünü doğrudan etkileyen temel unsurlardan biridir. Diğer taraftan istihdam, bireylerin yaşam memnuniyetini, toplumun kapsayıcılığını, kırılganlıklarını, toplumsal uyum ve refah düzeyini önemli ölçüde belirlemektedir. Bu nedenle, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamanın temel koşullarından biri, ekonominin insana yakışır işler üretmesini sağlamaktır.
Detaylı Bilgi
Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi - IV
Dünyada yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomik dalgalanmalar, küresel tedarik zincirinde meydana gelen kırılmalar, yaşanılan Covid-19 salgını, 6 Şubat 2023’de yaşadığımız büyük depremler ile su, gıda ve enerji krizleri ülkemizin kırsal kalkınma sürecini de etkilemiştir. Günümüzde artan nüfus nedeniyle verimli tarım alanları ve su kaynaklarının giderek azaldığı, denizlerin kirlendiği, iklimlerin değiştiği, hava olaylarının öngörülemez hale geldiği bir süreç yaşanmaktadır. Bu süreçte toprağın, suyun ve tarım alanlarının stratejik önemi de artmıştır.
Detaylı Bilgi
Digital Technologies For Agriculture in Türkiye - FAO
Digital technologies are revolutionizing agriculture worldwide, offering immense potential to enhance productivity, resilience and environmental sustainability. For Türkiye, this digital transformation is both an opportunity, and a strategic necessity. Considered as a regional agricultural powerhouse, Türkiye can harness technologies, such as precision farming, decision support systems based on Internet of Things (IoT) monitoring systems, e-commerce and blockchain for traceability to increase efficiency, enhance value addition, and build climate-resilient agrifood systems.
Detaylı Bilgi
Fındık Özet Raporu
Türkiyenin en önemli ihraç ürünü olan fındık, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren önem verilen bir tarım ürünü olmuştur. 1935 yılı Ekim ayında Ankarada düzenlenen Birinci Ulusal Fındık Kongresinden sonra, 1936 yılında Giresun ilinde Fındık İstasyonu kurulmuştur. Atatürkün 1937 yılında TBMM açılışındaki " fındık başta olmak üzere belli başlı tarım ürünleriyle ilgili birlikler kurulmalıdır" sözünden sonra 28 Temmuz 1938 tarihinde Giresun ilimizde Fiskobirlik kurulmuştur. 1936 yılında kurulan fındık istasyonu 1965 yılında Fındık Araştırma Enstitüsüne dönüştürülmüştür. Ticari anlamda üretimi Doğu Karadenizde başlayan fındık daha sonra Karadeniz Bölgesinin tamamına yayılmıştır.
Detaylı Bilgi
Yaş Çay Yaprağı Alımı Özet Raporu
Yüz yıla yaklaşan üretim süreciyle çay yetiştiriciliği, Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerinde yörenin temel geçim kaynağı ve istihdam potansiyeli olmuştur. Özellikle Rize ve Artvin (sahil ilçelerinde) illerinde çay bölge insanının tek geçim kaynağıdır. Çay 1960lı yıllardan itibaren Rize ve Artvin illerinin sosyal ve ekonomik yapılarını doğrudan etkilemiş, çay yetiştiricileri çay bedeli ile geçimini sağlarken, eğitim düzeyi düşük ve vasıflı olmayan insanlar için de çay fabrikaları sosyal güvenlik sağlayarak bölge insanının az da olsa büyük şehirlere göçünü önlemiştir. Bu illerimizde geçmişte üretilen mandalina, portakal ve mısır ile son yıllarda yetiştirilmeye çalışılan Kivi ve Likapa gibi ürünler ne yazık ki çayın alternatifi olamamıştır.
Detaylı Bilgi
Kalkınmaya Gönül Vermiş Bir Sivil Kuruluşun Kısa Öyküsü
Böylesine bir çalışma yapma ihtiyacı, Ali Kapucu’nun “vakıf arşivini elektronik ortama aktarsak” dileğiyle doğdu diyebilirim. Makul bir öneriydi, ancak ciddi sorunlar vardı. Arşiv yetersizdi ve sistematik olarak korunmamıştı. “Köy-Tür vak’ası (iflas) geçerli bir gerekçe olur muydu?” bilmiyorum ama TKV’nin bu bilinen vak’adan ötürü yerleşikliğini yitirmesi ve oradan oraya taşınması da bir olguydu. Üstelik yönetimler de sık sık değişmişti... Bu durumda, hiç olmazsa bir şeyler yapılmalı düşüncesine vardım, va
Detaylı Bilgi
Buğday Özet Raporu
Türkiyede yaklaşık 8 milyon hektar rantabl olarak buğday tarımı yapılabilecek alan bulunmaktadır. 2000li yıllardan sonra girdi fiyatlarının sürekli artması, girdi desteklerinin (gübre, mazot, tohum, kredi) çok düşük kalması, piyasada oluşan ürün fiyatlarının istenilen düzeyde artmaması ve TMOnun destekleme alımı yapmaması buğday ekim alanlarının azalmasına neden olmuştur. Ülkemizde en az 1 milyon hektar buğday ekilebilecek alan boş bırakılmaktadır. Boş bırakılan alanlardan dolayı yılda ülkemizin en az 3 milyon ton buğday üretim kaybı söz konusudur.
Detaylı Bilgi
Faaliyet Raporları
Faaliyet Raporları
Detaylı Bilgi
E-Bültenler
E-Bültenler
Detaylı Bilgi
Zorlu Bir Yolculuk ve Umut Arayışı
Zorlu Bir Yolculuk ve Umut Arayışı
Detaylı Bilgi
Umut Etmek ve Kendine Yetmek
Umut Etmek ve Kendine Yetmek
Detaylı Bilgi
Geleceği İşlemek
Geleceği İşlemek
Detaylı Bilgi
Hayvancılık ve Eğitimle Güçlenen Bir Yuva
Hayvancılık ve Eğitimle Güçlenen Bir Yuva
Detaylı Bilgi
Barınak, Su, Sanitasyon ve Hijyen Desteği ile Hayatı Kolaylaştırmak
Barınak, Su, Sanitasyon ve Hijyen Desteği ile Hayatı Kolaylaştırmak
Detaylı Bilgi
"Sürdürülebilir üretim, gelişen bir ekosistem, umut dolu bir gelecek" – Arıcı
"Sürdürülebilir üretim, gelişen bir ekosistem, umut dolu bir gelecek" – Arıcı
Detaylı Bilgi