• Home
  • Publications Magazines

Magazines

Climate Change and Agriculture Workshop Held (06 July 2021 Time: 13:30-17:30)
Climate Change and Agriculture: Effects and Application Recommendations (Dr. Melike Kuş) CLIMATE CHANGE AND AGRICULTURE (Prof. Dr. İlkay Dellal)
More
INCREASING PRODUCER INCOME SHARE
Agriculture is a sector that experiences the complexity of many dynamics and determines the fate of many areas on its own. Its small scale and fragmented land base create difficulties in its managerial structure and data organization. These problems arising data in the decision-making process can lead to incorrect assessments. In this context, the fact that the latest general agricultural census was conducted in 2001 imposes an environment current data on the structural profile is not available. Consequently, it should be noted that estimations based on determinism and controversial scenarios are approached with skepticism.
More
Kalkınmaya Gönül Vermiş Bir Sivil Kuruluşun Kısa Öyküsü
Böylesine bir çalışma yapma ihtiyacı, Ali Kapucu’nun “vakıf arşivini elektronik ortama aktarsak” dileğiyle doğdu diyebilirim. Makul bir öneriydi, ancak ciddi sorunlar vardı. Arşiv yetersizdi ve sistematik olarak korunmamıştı. “Köy-Tür vak’ası (iflas) geçerli bir gerekçe olur muydu?” bilmiyorum ama TKV’nin bu bilinen vak’adan ötürü yerleşikliğini yitirmesi ve oradan oraya taşınması da bir olguydu. Üstelik yönetimler de sık sık değişmişti... Bu durumda, hiç olmazsa bir şeyler yapılmalı düşüncesine vardım, va
More
Buğday Özet Raporu
Türkiyede yaklaşık 8 milyon hektar rantabl olarak buğday tarımı yapılabilecek alan bulunmaktadır. 2000li yıllardan sonra girdi fiyatlarının sürekli artması, girdi desteklerinin (gübre, mazot, tohum, kredi) çok düşük kalması, piyasada oluşan ürün fiyatlarının istenilen düzeyde artmaması ve TMOnun destekleme alımı yapmaması buğday ekim alanlarının azalmasına neden olmuştur. Ülkemizde en az 1 milyon hektar buğday ekilebilecek alan boş bırakılmaktadır. Boş bırakılan alanlardan dolayı yılda ülkemizin en az 3 milyon ton buğday üretim kaybı söz konusudur.
More
Fındık Özet Raporu
Türkiyenin en önemli ihraç ürünü olan fındık, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren önem verilen bir tarım ürünü olmuştur. 1935 yılı Ekim ayında Ankarada düzenlenen Birinci Ulusal Fındık Kongresinden sonra, 1936 yılında Giresun ilinde Fındık İstasyonu kurulmuştur. Atatürkün 1937 yılında TBMM açılışındaki " fındık başta olmak üzere belli başlı tarım ürünleriyle ilgili birlikler kurulmalıdır" sözünden sonra 28 Temmuz 1938 tarihinde Giresun ilimizde Fiskobirlik kurulmuştur. 1936 yılında kurulan fındık istasyonu 1965 yılında Fındık Araştırma Enstitüsüne dönüştürülmüştür. Ticari anlamda üretimi Doğu Karadenizde başlayan fındık daha sonra Karadeniz Bölgesinin tamamına yayılmıştır.
More
Yaş Çay Yaprağı Alımı Özet Raporu
Yüz yıla yaklaşan üretim süreciyle çay yetiştiriciliği, Doğu Karadeniz bölgesinde Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerinde yörenin temel geçim kaynağı ve istihdam potansiyeli olmuştur. Özellikle Rize ve Artvin (sahil ilçelerinde) illerinde çay bölge insanının tek geçim kaynağıdır. Çay 1960lı yıllardan itibaren Rize ve Artvin illerinin sosyal ve ekonomik yapılarını doğrudan etkilemiş, çay yetiştiricileri çay bedeli ile geçimini sağlarken, eğitim düzeyi düşük ve vasıflı olmayan insanlar için de çay fabrikaları sosyal güvenlik sağlayarak bölge insanının az da olsa büyük şehirlere göçünü önlemiştir. Bu illerimizde geçmişte üretilen mandalina, portakal ve mısır ile son yıllarda yetiştirilmeye çalışılan Kivi ve Likapa gibi ürünler ne yazık ki çayın alternatifi olamamıştır.
More